„Синедејс 2022“ ќе биде отворен со премиера на филмот „Мими“

Дваесет и првото издание на фестивалот на европски филм „Синедејс" ќе биде отворено на 7 јули на покривот од ГТЦ со македонска премиера на долгометражниот игран филм „Мими" во режија на Даријан Пејовски. Филмот ќе се нагпреварува за една од наградиге на фестивалот. Под слоганот „Од високо подобро се гледа" од 7 – 14 јули фестивалот обединува повеќе од 50 филмови.

Мими ги напушта своите родители, и болното минато од родното место, за да студира во Скопје. Ја запознава Сара - млада мајка со богат но насилен сопруг. Работејќи во киоскот на вујко ѝ, и како бебиситерка за Сара, Мими копнее по единственото што не може да го има - мајчинството.

Улогите во „Мими“ ги толкуваат: Наталија Теодосиевска како Мими, Тамара Ристоска, Оливер Митковски, Петар Мирчевски, Сашко Коцев, Владимир Петровиќ, Стефан Спасов и други.

Даријан Пејовски е автор на сценариото по кое е снимен филмот, Дејан Димески стави свој потпис како кинематографер, сценографијата е на Игор Тошевски, Емилија И.Атанасовска – костимограф, Ива Куробаса - шминка и фризура, Александар Пејовски е автор на оригиналната музика, монтажата е на Владимир Павловски и дизајнот на звукот на Игор Поповски. Продуцент на филмот е Томи Салковски, а копродуценти се Дамир Терешак и Марко Јакимовиќ.

Филмот е копродукција на Скопје Филм Студио со Максима филм од Хрватска и Giggling goat production од Црна Гора, и истиот е направен со поддршка од Агенцијата за филм, ХАВЦ - Хрватскиот аудиовизуелен центар и Филмскиот центар на Црна Гора.

Минатата недела во јавноста се актуелизираше дискусијата за концептот на даночната реформа.

повеќе

Војната во Украина ја разоткри вистината за Русија, но и вистината за Европа. 

повеќе

Несанкционирањето на овој говор доведува до повторување, ширење и злоупотреба на овие аномалии како еден вид „нормализиран“ начин во политичката борба против поединци и групи со различни мислења.

повеќе