Во конкуренција на долгометражни филмови

„Сестри“ од Дума национален кандидат за „Оскар“

Македонски кандидат за наградата "Оскар за најдобар долгометражен интернационален филм" е избран филмот „Сестри“ во режија на Дина Дума. Церемонијата на доделувањето  на оскарите ќе се одржи во март идната година.

„Комисијата на Друштвото на филмските работници на Македонија донесе одлука филмот 'Сестри' во режија на Дина Дума, да биде национален кандидат на Република Северна Македонија за оваа награда за 2022 година. Во конкуренција за кандидатурата беше и филмот: „Исчезнатиот" во режија на Арбен Тачи“, информираат од Друштвото на филмски работници.

Комисијата беше во состав: Дејан Димески - кинематографер и претседател на Комисијата, Роберт Јанкуловски – фотограф и кинематографер, Петар Богоевски – дизајнер на светло, Несрин Таир – актерка, Снежана Поњевиќ - Муча – сценографка, Александар Пејовски – композитор и Дритон Вејсели - актер.

Американската Академија за подвижни слики, уметност и наука објави дека 94-та церемонија за доделување на Оскарите ќе се одржи во недела, 27 март 2022 година, во Лос Анџелес.

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе