На Институтот за етнологија и антропологија

Работилница за документарно снимање и монтажа со двајца тренери од Словенија

Oд 30 септември до 4 октомври во организација на Македонското студентско етнолошко друштво (МСЕД) ќе се одржи работилница за документарно снимање и монтажа со двајца тренери од Словенија, Јоже Рехбергер и Марјан Крањц.

На работилницата ќе учествуваат студенти по етнологија и антропологија и сродни дисциплини, а целта е тие да ги научат основите на осмислување сценарио, теренска работа, ракување со камера, кадрирање и монтажа. Работилницата ќе се одржи на Институтот за етнологија и антропологија при Природно-математичкиот факултет, УКИМ. Настанот, кој ќе започне во 9 часот в понеделник, ќе го отвори проф. д-р Ицко Ѓоргоски, декан на Природно-математичкиот факултет при УКИМ.

По завршувањето на работилницата, в сабота од 10 до 17 часот во Кинотеката на РСМ ќе се одржи петтото издание на ЕТНОФФ - Студентски фестивал на етнолошки филм. На него ќе бидат прикажани 16 кратки документарни филмови на студенти од речиси исто толку земји (Словенија, Мексико, Германија, Етиопија, Македонија и др.) што се занимаваат со актуелни и релевантни теми поврзани со културата, екологијата, религијата, родовоста и традиционалниот начин на живот наспроти модерноста. Истовремено на него ќе бидат презентирани и резултатите од спомнатата работилница.

Целокупниот настан е финансиски потпомогнат од Агенцијата за филм на Република Северна Македонија, Институтот за етнологија и антропологија и од Природно-математичкиот факултет при УКИМ.

Ајде од понеделник да се посветиме сериозно на „носење на Европа" во нашата држава.

повеќе

Улогите на „добар и лош полицаец“ ќе ги играат кон нас уште долго, доколку не сфатиме дека со итроманска политика не се може подалеку од Табановце до Богородица.

повеќе

Неделава, владите на ЕУ повторно решија да го одложат започнувањето на преговорите за пристапување со земјите кандидати Албанија и Северна Македонија, што претставува историска грешка - бидејќи безбедноста и стабилноста на Унијата зависат од трансформацијата на југоистокот.

повеќе