Прво издание на онлајн фестивалот „Театарски европски алтернативи“

Повеќе од 70 артисти во различни уметнички области ќе се претстават на првото издание на онлајн интернационалниот алтернативен фестивал „Тетарски европски алтернативи” STURM UND DRANG, што започнува денеска, а ќе трае до 23 септември.

Публиката ќе има можност да гледа 11 театарски продукции во интернационална и студентска програма од: Србија, Бугарија, Црна Гора, Романија, Словенија, Словачка, Италија, Франција, Австрија и Англија.

Во програмата „Нов бран“ ќе се претстават 12 македонски уметници во четири категории: поезија, музика, дизај на постер и фотографија. Исто така, ќе се претстават млади автори со нивните нови драмски дела на настанот „Скопските шепоти, крици и драматизирања” во продукција на Македонски центар ИТИ.

Во рамки на студентската програма ќе ја погледнеме „Универзитетската конференција” на која ќе учествуваат седум универзитетски професори од седум различни држави.

На последниот ден од фестивалот ќе биде прикажан настанот „Едноминутна актерска игра” на девет студенти по актерска игра од различни држави и краткиот видео префромансот на актерот Петар Милошевски, кој е создаден за време на полицискиот час.

За време на фестивалот ќе бидат одржани две онлајн работилници и еден мастер клас за актери и режисери. 

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе