Проекција на филмови во дворот на Кинотека

Од 10 до 13 јули, во дворот на Кинотека почнува летната програма, во која ќе се прикажуваат 4 современи филмови од годинешниот Европски филмски предизвик.

Од Кинотеката информираат дека според актуелниот Протокол за организирање јавни настани ги воведува следниве правила: задолжителна дезинфикација на рацете при влез во дворот и објектот, задолжително носење на маска или заштита преку устата и носот, задолжително одржување на дистанца додека се следи проекцијата, пушењето за време на проекција е непожелно, забрането е внесување на пијалоци (алкохолни и безалкохолни).

„Ве замолуваме заеднички да се погрижиме за чистотата на гледалиштето и дворот на Кинотеката, како и секој самостојно да ги одложи своите отпадоци во корпите по проекцијата“, апелираат од Кинотека.

Цената на билетот е 100 денари, а со него посетителите добиваат и бесплатен освежителен пијалак.

10 јули, 21.00 часот

Господ постои, името ѝ е Петрунија (2019)

Режија: Теона Стругар Митевска

https://www.imdb.com/title/tt8054608/

11 јули, 21.00 часот

Гостин / The Guest (2018)

Режија: Duccio Chiarini

1h 34min | комедија, драма, романса

Италија, Швајцарија, Франција

 https://imdb.to/2VJk3GF

12 јули, 21.00 часот

Земјата под моите нозе / The Ground Beneath My Feet (2019)

Режија: Marie Kreutzer

1h 48min | драма

Австрија

https://www.imdb.com/title/tt7902124/

13 јули, 21.00 часот

Сонот на Катрина / Katrina’s Dream (2018)

Режија: Dario Bischofberger, Mirko Bischofberger

Швајцарија, Италија

1h 24min | драма, романса

https://www.imdb.com/title/tt6889924/

Овогодинешниот процес во одлучување по конкурсот за финансирање на проекти за игран филм е селективен, корумпиран и компромитиран,

повеќе

Во споредба со 2019 година, просечното време поминато на социјалните медиуми во 2020 година се зголеми за рекордни 100% на сите платформи.

повеќе

Ковид-19 може да нѐ научи битни лекции за животот - дека почитта кон другите човечки суштества не е во честа која им ја даваме со пружање рака и тапкање по грбот, туку во суштинската грижа за нивната добробит и здравје.

повеќе