Премиерата на документарниот филм „Барка – извор на живот"

Вечерва во Кино Фросина во МКЦ ќе се одрж премиера на документарниот филм „Барка – извор на живот". Филмот, снимен во Фондацијата „Барка" во Полска, ја раскажува успешната 30-годишна приказна за тоа како социјалното претприемништво и солидарната економија помагаат во заедницата, особено за членовите на маргинализираните групи и нивната реинтеграција и ресоцијализација во општеството.

Документарниот филм е финансиран од Амбасадата на Полска во земјава со поддршка на фондацијата „Барка", како и проектот финансиран од ЕУ „Поддршка на социјалните претпријатија", имплементиран од Ептиса, во конзорциум со Барка и Екорис, каде корисник е Министерството за труд и социјална политика.

Пред почетокот на проекцијата на филмот ќе се обратат претставник на полската Амбасада, режисерот Небојша Јовановиќ, претседателката на здружението „Барка", Барбара Садовска, како и претставник на Амбасадата на Полска и министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска.

 

Со појавата не енергетската криза многу земји отстапија од зацртаните планови за намалување на емисиите на стакленички гасови.

повеќе

Работите во Македонија забегаа до тој степен што за нив мора да се пишува отворено, „револуционерно“.

повеќе

Минатата недела во јавноста се актуелизираше дискусијата за концептот на даночната реформа.

повеќе