Премиера на претставата Тирамису на Интимен театар од Битола

Tеатарската школа фабрика за мечти, при Интимен театар од Битола денеска и утре ќе има премиера на театарската претстава Тирамису од полската авторка Јоана Овшанко, а во режија на Софија Ристевска Петрушева.

Интимен театар, со оваа претстава беше дел од Еразмус+ проектот „Иницијатива, инклузија, интеракција - современ театар за активни млади“, проект во кој учествуваа и театри од Србија, Полска, Германија и Швајцарија, а од 1 до 3 октомври Тирамису учествуваше и на завршниот фестивал од овај Еразмус + проект, во Белград, Република Србија.

Тирамиосу е претстава за современиот начин на живот на младите луѓе, што категорично решиле да имаат богата професионална кариера, поставувајќи го принципот на парите над сите други човечки вредности.

Во претставата играат: Ксенија Мано, Ангела Атанасовска, Ангела Караманди, Илијана Питошка, Нина Троковска, Катја Златевска и Андреа Николовска, а асистент на режија е Валентин Дамчевски.

Освен тоа што муралите се моќно средство за комуникација, тие можат да бидат и предмет на манипулации, па и пропаганда, подигање тензии и продлабочување на недоразбирањата во БиХ.

повеќе

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе

Конески со голема дарба и со рационална мисла, создаде комуникативна поезија, создаде за македонските генерации образец на читлива литература.

повеќе