Жална вест

Почина aктерот Љупчо Тодоровски – Упа

Актерот Љупчо Тодоровски – Упа почина вчера на 65-годиншна возраст по компликации од ковид-19. Освен со актерство, Тодоровски се занимаваше и со театарска режија, филмска и ТВ-продукција и со пишување сценарија.

Глумел на осум јазици во над 30 филма и ТВ-серии, има петнаесетина театарски режии, десетици и десетици улоги во проекти и театарски куќи во цела поранешна Југославија, како и безброј разни други сценски настапи.

Љупчо Тодоровски – Упа е роден  во Скопје на 2 мај 1956 година. Тој беше актер и кастинг директор. Занимавањето со глума го доживувал како фрлање зрак светлина во туѓите животи. Тој е еден е од основачите на аматерскиот театар „Чекори“. Во 1983 дипломира актерство кај проф. Љубиша Георгиевски. За време на студиите настапува во Драмскиот театар во Скопје. По Академијата, заминува за Белград, каде останува 10 години… Го „пече“ занаетот крај искусни и водечки југословенски актери настапувајќи во повеќе филмови и театарски претстави. Од 1997 година покрај актерството, се бави со филмска и ТВ продукција, пишување на сценарија и избор на актери…

Богатите држави мораат веднаш да донираат вакцини против ковид-19 на загрозените држави. 

повеќе

Можеби ни треба регистар на погрешни перцепции на граѓаните за криминалот и корупцијата во државата.

повеќе

Младите бараат подобар живот надвор од државата, бидејќи доаѓаат до заклучок дека приватните компании и странските организации им пружаат поголема поддршка и повеќе ги вреднуваат отколку сопствената држава.

повеќе