„Официјална конкуренција“ со Антонио Бандерас и Пенелопе Круз на „Скопје филм фестивал“

Програмата на 25. издание на Скопје филм фестивал продолжува со филмовите „Официјална конкуренција“ и „Соколово езеро“.

Проекциите се одржуваат во Кинотека со почеток од 20:22 часот. Двата филма се дел од Програмата на светски филм.

„Официјална конкуренција“ е шпанско – аргентинска продукција од 2021 година. Станува збор за сатиричната комедија на аргентинските режисери Гастон Дупрат и Мариано Кон и е приказ на креирање филм, брилијантно одигран од Антонио Бандерас и Пенелопе Круз.

„Соколово езеро“ (2022), дебитантскиот долгометражен филм на Шарлот ле Бон, е чувствителна приказна за созревањето. Филмот е дело што постојано ги поткопува и превртува очекувањата од овој жанр на филм, со траги на натприродно, а сепак вешто ја контролира границата меѓу слаткото и страшното.

Освен филмовите, публиката на Скопје филм фестивал во галеријата на Кинотеката ќе има можност да погледне изложбата на плакати од изминативе 25 години на фестивалот, чии автори се истакнати македонски уметници како Ване Костуранов (2013), Зоран Кардула (2020), Ѓорѓи Деспотов (2018), Таби Азири (2014, 2016), Мери Бакалова (2015), Бојан Кртолица (2012), Димитар Апостолов (2011), Јана Мишева (2009), Филип Кондовски (1999) и други. 

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе

Нов фронт за работа на градежните фирми на веќе изградените згради (и куќи) треба да биде топлинската изолација.

повеќе

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи на ваква „терапија“, за жал, не сносат никакви последици.

повеќе