Одржана првата филмска вечер под отворено небо во Кинотека

Филмофилите синоќа имаа уникатна можност да уживаат во необична филмска вечер под отворено небо. Во дворот на Кинотеката беа прикажани класичните филмови на 35 мм лента: првите филмови на браќата Лимиер од 1895, „Кабинетот на доктор Калигари“, филм од германскиот експресионизам на Роберт Вине и „Македонска крвава свадба“ на Трајче Попов.

По поздравниот говор на директорот на Кинотеката, Владимир Ангелов, на посетителите им се обрати и д-р Атанас Чупоски, филмолог-советник во Кинотеката, кој ги запозна пристуните со пионерските почетоци на филмот во светот.

Синоќешната ретрокино вечер под отворено небо беше само своевиден тест, со надеж дека наредното лето дворот на Кинотеката повторно ќе биде исполнет со зуењето на 35 мм проектор и со презентација на многу други класици на големото платно, велат од Кинотеката.

 

Една од особеностите на словенската јазична група е дека нема случај два народи да зборуваат еден ист јазик или барем тоа да е официјално признаено.

повеќе

Оваа администрација нема намера Скопје во догледна иднина да стане одржлив зелен град и тоа е јасно одразено во буџетот за 2020 година.

повеќе