25 години од дипломатските односи

Од 4 до 28 февруари филмски фестивал „Руска зима“

По повод 25-годишнината од воспоставувањето на дипломатските односи меѓу Русија и Македонија од 4 до 28 февруари во Кинотеката на Македонија во Скопје ќе се одржи филмскиот фестивал „Руска зима". Организатор на оваа манифестација е амбасадата на Руската Федерација во Македонија.

На отворањето на фестивалот ќе биде прикажан филмот „Ана Каренина - приказната за Вронски“.

На фестивалот ќе бидат прикажани 25 класични и современи руски филмови. На програмата меѓу другите се и филмовите „Солартис“, „Андреј Рубљов“, „Сталкер“, „Шетајќи по улиците на Москва“, „Семејни врски“, „Ивановото детство“, „Моја мила и нежна ѕверка“... 

Би било добро роднините да не бидат жртви и да има повеќе повици кон роднините – функционери.

повеќе

Oд човекот кој успеа со сосема нова партија да го наруши целовековниот монопол на ПАСОК и Неа демократиа на грчката политичката сцена, може да се очекува буквално сѐ.

повеќе

Останува да видиме дали овој состав на Судот, кој дефинитивно е кадровски и професионално најслаб во досегашната наша државно-правна историја по осамостојувањето, ќе смогне сили за конечно да го пресече Гордиевиот јазол околу вака шверцуваната двојазичност.

повеќе