На денешен ден пред 74 години беше отворен македонски театар во Пиринска Македонија

На денешен ден, 7 ноември 1947 г. во Горна Џумаја во Пиринска Македонија, Бугарија, беше отворен професионален македонски театар.

Пред 74 години во Горна Џумаја (денешен Благоевград) со изведувањето на пиесата „Печалбари“ од македонскиот писател Антон Панов, официјало ја започна својата дејност Обласниот македонски народен театар.

Тоа беше прв македонски професионален драмски ансамбл не само во споменатиот град, туку и во Пиринска Македонија.

Театарот неколку години работеше на македонски литературен јазик, во перидот додека Македонците ги имаа своите национални права во тогашна Бугарија.

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе

Нема простор за двоумење и губење време, затоа Македонија и Бугарија треба да соработуваат што е можно поскоро за да најдат јасен јазик за разбирање, во процес кој би бил следен од ЕУ, Вашингтон и ОН.

повеќе