Скандал со „Ругање со Христос“

Министерот Адеми не дозволува војниците на ОНА да се претставуваат како насилници и силувачи

„По објавување на трилерот (трејлерот - н.з.) на филмот, во кој војниците на ОНА се претставени како насилници силувачи, Министерството за култура соопштува дека овој филм нема никаква врска со Министерството за култура и актуелниот состав на министерството, туку е подржан од Агенцијата за филм на Република Македонија во 2015-та година. А, Агенцијата за филм е независна институција од министерството и е поврзана директно со Владата", изјави денеска министерот за култура Асаф Адеми по вчерашното нивно соопштение во врска со филмот „Ругање со Христос".

„Лоша вест е дека со јавни средства се подржувале проекти кои не се во интерес на граѓаните. За жалење е тенденцијата на одредени кругови, кои се повикуваат на универзални вредности, а работат на уривање на тоа што за некој е значајно, вредно, дури и свето во Република Македонија. Ова е потврда дека има структури кои Македонија не ја разбираат како поле за културен натпревар меѓу народите, туку како поле за борба на секого против секого.

Поаѓајќи од ова, Министерството за култура се дистанцира од овој филм, го осудува јазикот на омраза кој го поттикнува тој и истакнува дека актуелниот состав на министерството останува посветен на поддржување на култура и културни проекти кои го почитуваат другиот, кои ги разбираат другите и кои афирмираат универзални културни вредности. Ние како министерство ќе градиме тесна соработка со актуелните раководители на Агенцијата за филм, за преземање на сите потребни законски чекори, со цел овој филм да не му наштети на соживотот на народите во Македонија. Откако го видов сценариото и ја разгледав документацијата, врз основа на член 60 од Законот за филмска дејност, донесов решение за спроведување на инспекциски надзор за утврдување на почитувањето на законската регулатива и другите прописи од областа на законот за филм. Иако уметноста нема граници, сепак таа не може да служи за поттикнување на омраза, со што се уриваат границите на љубовта и толеранцијата помеѓу луѓето.

Во комисијата што дала дозвола за овој филм нема ниту еден Албанец, што е посебен скандал, бидејќи вакви скапи проекти, кои го тангираат интересот на другите етнички заедници во земјата, не се нашол ниту еден Албанец или друг припадник на етничките заедници. Според нас, ова не е замислената мултиетничка и мултикултурна Македонија.  

Иако овој не е првиот филмски проект кој се засновува на омраза кон другиот, бидејќи и во минатите години имало филмови со такви содржини, а во меѓувреме може да се појави и некој друг таков филм поддржан во изминатите години и минатиот режим, но за нас е важно да кажеме дека овој ќе биде последниот филм со ваква содржина. Со новиот Закон за култура ова прашање е регулирано поинаку и отсега натаму нема да има никаква можност некој со јавни пари да реализира проекти кои се косат со јавниот интерес на граѓаните. Затоа ние сме сигурни дека во иднина вакви примери на уривање на општествената кохезија во земјата, нема да се повторат“, рече Адеми.

На одлуката за некаква контрола на филмот „Ругање со Христос“, кој штотуку се прикажа на филмскиот фестивал во Монтреал, реагираше продуцентот и режисерот Јани Бојаџи.   

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе