Македонскиот филм „Налепница” квалификуван за Оскар

Македонскиот филм „Налепница" на Георги Унковски е избран за најдобар краток филм на 18. издание на Меѓународниот фестивал за краток филм „Ин д палас", што е еден од официјалните светски фестивали кои ги квалификуваат победниците за натамошна можност за номинација за Оскар.

„Налепница” е поддржан од Агенција за филм на Македонија и претставува дел од реформираниот нов бран кој докажува дека македонскиот филм може.

Македонскиот филм „Налепница“ три години по ред успева на реномираниот Санденс, а два пати се квалификува за Оскар. 

И Софија ќе треба да не го запре македонското евро-интегрирање на самиот почеток – и Скопје ќе треба да ја декомунистицира и дејугословенизира својата елита, економија, политика, наратива и медиуми.

повеќе

На светов има доволно место и за доктори и за антиваксери, и за научници и инженери, како и за рамноземјани и антимаскери, за уметници и фантазери.

повеќе

Во Законот кој е предложен воопшто не се цели на попишување на реалната состојба на терен, туку се цели на попишување на сите возможни граѓани заради задоволување на политички цели.

повеќе