Кинотека на Македонија - Омаж за Неда Арнериќ

В петок и сабота во Кинотеката на Македонија ќе бидат прикажани неколку играни филма на неодамна починатата југословенска актерка Неда Арнериќ (1953-2020). Таа беше еден од најпознатите ликови во некогашната југословенска кинематографија, а остави траен белег и во македонскиот филм, посебно во 70-те години од минатиот век.

Нејзиното прво појавување на филм било во 1966 година, со неполни 14 години, и заедно со Славко Штимац беа првите вистински детски ѕвезди на југословенската кинематографија.

Во нејзина чест Кинотеката ќе прикаже 4 играни филмови: на 14 февруари (петок) „Време без војна“, режисер Бранко Ивановски Гапо, сценарио: Симон Дракул, улоги: Ацо Јовановски, Дарко Дамевски, Кирил Ќортошев, Неда Арнериќ, Шишман Ангеловски, Слободан Димитриевиќ; „Истрел“, режија: Бранко Ивановски Гапо, сценарио: Димитар Солев, улоги: Емил Рубен, Мајда Тушар, Неда Арнериќ, Петар Арсовски, Питомир Деспотовски, Ристо Шишков, Слободан Димитриевиќ, Владимир Светиев; а в сабота „Татко (колнати сме, Ирина)“, режија и сценарио Коле Ангеловски, улоги: Велимир – Бата Живоиновиќ, Мето Јовановски, Неда Арнериќ, Ненад Милосављевиќ и „Исправи се Делфина“, режија и сценарио: Александар Ѓурчинов, улоги: Дарко Дамевски, Диме Илиев, Неда Арнериќ, Слободан Димитриевиќ, Столе Аранѓеловиќ.

Влезот за сите филмови е бесплатен.

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе

Ако идниот премиер биде македонски Албанец и ако успее сите граѓани на Македонија да се поклонуваат под едно знаме, тогаш – зошто да не!

повеќе

Стана премногу вообичаено да се слушнат повици за брза и сериозна одмазда како одговор на недокажани престапи на говорот и мислата, велат Ноам Чомски, Џ.К. Роулинг и 150 други интелектуалци во отворено писмо до јавноста.

повеќе