„Километар во туѓи чевли“ награден на фестивалот на авторски филмови „Профест“ во Србија

Во конкуренција од 167 авторски трудови од 14 подунавски земји, филмот „Километар во туѓи чевли" на авторката Кристина Алексиеска во продукција на ТВ Морис, викендот беше награден со специјално признание за посебен квалитет на авторскиот труд на 10-от по ред јубилеен меѓународен фестивал „Профест".

Годинава темата на фестивалот кој се одржа во Бачка Топола во областа Панонија, Република Србија беше „Убавината на различностите“. Фестивалот на авторски филм од земјите од подунавскиот регион „Профест“ е во организација на РТВ „Тренд“ од Бачка Топола, Србија.

Целта на конкурсната тема „Убавината на различностите“ е да се промовираат толеранцијата, мултијазичноста, мултикултурноста на народите, религијата, убавината на обичаите и различностите.

Покровители на фестивалот се Министерството за култура на Република Србија, како и Покраинскиот секретаријат за култура, јавно информирање и односи со верските заедници.

Имено, во фимот „Километар во туѓи чевли“, главната улога ја играат чевлите. Преку инверзијата која ја користи авторката се покажуваат карактерните разлики меѓу луѓето, поставувајќи си себеси предизвик: да изоди еден километар во различни чевли, пренесувајќи ја пораката, пред да осудите некого, пробајте да бидете барем еден километар во неговите чевли.

„Километар во туѓи чевли“ беше единствениот номиниран филм од нашата држава.

Јавните медиумски сервиси треба да бидат столб на демократските општества и примарен извор на информации за сите граѓани.

повеќе

Отповикот или импичментот на претседателот Доналд Трамп од страна на Претставничкиот дом покажува дека членовите на Конгресот на САД прво се партијци, а потоа Американци.

повеќе

Најпрво, важно е да се напомене дека поседувањето на оф-шор компанија не е нелегално само по себе. Во суштина оф-шор земјите нудат низа поволности како што се исклучително поволни стапки на данок. Всушност, некои од нив имаат нула стапка на данок. 

повеќе