Катерина Коцевска в.д. директорка на Драмски театар

Актерката Катерина Коцевска е нова в.д. директорка на Драмски театар, избрана од вработените, информираат од Министерството за култура.

Коцевска е речиси 37 години член на ансамблот на Драмски. Остварила над 30 улоги, за кои добила повеќе странски и домашни награди, меѓу кои е и онаа за најдобро актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински“, за ликот на Олга во претставата „Карамазови“. Таа е и уметнички директор на фестивалот „Војдан Чернодрински“.

Пред неколку дена досегашната директорка Викторија Рангелова–Петровска беше разрешена од премиерот Заев, како дел од проветрувањата во институциите, во текот на летото, а минатата недела поднесе оставка на функцијата.

Од утре тече шестмесечниот мандат на Коцевска како в.д. директорка, а во овој период Министерстовото за култура треба да распише оглас за избор на директор на Драмски.

Тоа што е многу поважно е дека се работи за ПРЕТХОДНА проверка, а не за post festum ветинг.

повеќе

Како што расте бројот на оние кои објавуваат непроверени, лажни и злонамерни информации, така се зголемува и бројот на медиуми кои работат со проверка на факти и се борат за вистината во јавниот простор преку одговорно истражување.

повеќе

Единствена работа за која ние граѓаните не плаќаме данок, е воздухот кој го дишеме.

повеќе