Четири унгарски филмови од денеска до недела во Кинотека

Четири филма од современата унгарска кинематографија ќе бидат прикажани од вечерва до 13 октомври во Кинотеката, во рамки на фестивалот „Киненова“.

Во фестивалската програма „Фокус на современата унгарска кинематографија“ вечер од 20 часот ќе биде прикажан „За тело и душа“ по сценарио и режија на Илдико Ењеди, снимен во 2017 година, а од истиот автор утревечер од 20 часот е проекцијата на „Мојот 20 век“ од 1989 година.

Во наредните два дена, 11 и 12 октомври, од 20 часот ќе бидат прикажани два филма по сценарио и режија на Корнел Мундручо – „Нежен син: Проектот Франкештајн“ од 2010-та и „Јупитеровата месечина“ од 2017 година.

Како што соопшти Унгарската амбасада во Скопје, се работи за двајца успешни режисери кои ја претставуваат „златната ера“ на унгарскиот филм.

Во изминатите две децении унгарската кинематографија доживува преродба со голем број современи унгарски филмови што добиваат престижни меѓународни награди, вклучувајќи и два Оскара, во 2015 и во 2017 година“, соопшти Амбасадата на Унгарија.

Излегува дека само Македонците на овој свет се должни пред сè да се грижат за правата на сите други луѓе и на крајот да размислуваат (но само да размислуваат) за себе.

повеќе

Интернационалистички, универзалистички и солидарен пристап е единствениот начин да се надмине еколошката и климатска криза, во регионот и пошироко.

повеќе

Мора да се пристапи кон воведување нови мерки за поголема контрола на лицата кои поседуваат нелегални пари.

повеќе