Агенцијата за филм најавува дека резултатите од конкурсот ќе ги објави кон крајот на јули

„Нов филмски бран" е новиот слоган на Агенцијата за фил што подразбира дека ќе се поддржуваат млади, талентирани филмаџии и ќе се залага за поцврсто мапирање во европската кинематографија поради квалитетот и стандардот на кој се инсистира.

Годинава поради кризата со ковид-19, конкурсот на Агенцијата за филм се стави во мирување за време на прогласената вонредна состојба, но со враќањето во новата нормала, процесот продолжува. Според Законот за општата управна постапка, роковите престануваат да течат за време на вонредната состојба и продолжуваат по истекот на истата за онолку денови колку што преостанале.
Резултатите од конкурсот за финансирање на производство на долгометражен и краткометражен, игран, документарен и анимиран филм за 2020 ќе бидат објавени кон крајот на месец јули. Исто така, Агенцијата во соработка со Друштвото на филмски работници подготви протокол за снимање филм во време на ковид-19, кој е доставен до Комисијата за заразни болести и се чека на одобрување.
Агенцијата за филм издаде и отчет за потрошениот буџет во 2019 „Факти и Бројки".
„Она на што сме посебни горди е и статистиката во последните години во однос на дебитанти режисери, дебитанти продуценти и зголеменото учество на жени режисери и продуценти. Последните 8 проекти кои се или во завршна фаза или пред премиера, дури 6 од нив отпаѓаат на дебитанти режисери и продуценти", изјави Горјан Тозија, директор на Агенцијата за филм.
После историскиот успех на македонската кинематографија во 2019 со „Медена земја" (Тамара Котевска и Љубомир Стефанов), но и „Господ постои нејзиното име е Петрунија" (Теона Митевска), македонските филмови освоија повеќе од 60 награди, 2020 е година кога повторно сме на Санденс со „Налепница" на Филип Унковски, „Снежана на крајот умирa" на Кристијан Ристевски ќе биде прикажан во рамките на фестивалот во Карлови Вари, а на е-павилјонот на Канскиот фестивал Македонија ќе презентира 8 играни филмови.

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе

Можеби по нас ќе дојдат некои нови клинци што прегрнати ќе го слушаат мртвиот Џоле и ќе го разберат подобро отколку што го разбравме ние на кои со години жив на глуви уши ни пееше за љубовта.

повеќе

За државата Македонија, Македонците се посебен народ со повеќевековна традиција, кои зборуваат, творат, се радуваат и тагуваат на македонски јазик, веќе со векови, во и надвор од територијата на нашата држава.

повеќе