Театар и филм

Весникот „Илинден", единствениот печатен медиум на македонски весник  во Албанија, објави текст во спомен и чест на една од најпознатите филмски, сценски и театарски актерки во Албанија, Загорка Шуке-Канефче, по потекло од Охрид.

20 Јануари 2022 - 21:10

Целиот живот му е пред јавност: од детската серија „Диди и Дади", па сѐ до неодамнешната театарска премиера „Птица со глава меѓу нозе". Приоритет му е да ја насмее публиката и сака луѓето да се среќни, па затоа репликите од „Викенд на мртовци" и „Солунски патрдии" се пренесуваат од колено на колено. По 60-те години творештво како актер и режисер, има уште многу што да каже, како и во ова необично интервју меѓу двајца колеги, младиот актер Атанас Атанасовски ја има улогата на новинар со големиот режисер и глумец Коле Ангеловски. Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии.

20 Јануари 2022 - 12:28

Театарот за деца и младинци – Скопје денеска ќе одбележи уште еден значаен јубилеј. Станува збор за 250. изведба на култната претстава „Црвенкапа". 

20 Јануари 2022 - 07:45

Театарскиот режисер Дејан Ангелов, како претставник од Македонија е селектиран да учествува на онлајн програмата „Emerging Artist Participating in the 2022 World Theatre Day Celebration", која ќе се одржи на 27 март по повод 60 години од Светскиот ден на театарот. Програмата е иницирана и организирана од тимот на Германскиот центар ITI и International Theater Institute UNESCO, во Париз/Шангај.

15 Јануари 2022 - 15:39

Магдалена Ризова Черних е разрешена од должноста на в.д. директорка на Националната установа „Театар комедија". Министерството за култура информира дека министерката Ирена Стефоска го донесе ова решение за престанок на должноста поради работа која не е во согласност со закон и статут и во други случаи предвидени со закон.

14 Јануари 2022 - 16:34

Кавадарци денеска одбележува 99 години од раѓањето на еден од првите организатори на македонското слободно новинарство, Иван Мазов – Климе, потсетува историчарот Петре Камчевски.

07 Јануари 2022 - 10:50

Десет години по „Трето полувреме“, бугарската филмска индустрија го сними својот одговор и видување на окупацијата на Македонија, во форма на документарецот „Последно полувреме“. Наменет е да ја прикаже „вистината“ за настаните раскажани во оригиналот. Го контактиравме авторот на „Трето полувреме“, Дарко Митревски, да ни каже што мисли за најновата провокација од Бугарија.

06 Јануари 2022 - 12:36

Првите денови од календарската година, Кинотеката традиционално им ги посветува на најмладите љубители на филмот и на тинејџерите и за нив подготови програма од средината на јануари.

06 Јануари 2022 - 08:56

Во кино салата на Кинотека на Македонија вечерва со почеток во 20 часот, премиерно ќе биде изведена дуодрамата „9" на режисерот Гоце Ристовски.

29 Декември 2021 - 07:43

„Во ова ефемерно време ќе бидеме доволно ‘надмени’ да веруваме дека ефемерноста е минлива, а суштината трајна, па затоа без никаков страв или сомневање низ овој избор на филмски рецензии токму тоа ќе им го понудиме на читателите“, вели авторката Сунчица Уневска за нејзината четврта книга.

27 Декември 2021 - 06:25

Здружението за промоција на документаристика „МакеДокс“ - Скопје, во изминативе два месеци го реализираше пилот-проектот „Користење на документарен филм како алатка во наставата во средното образование“ како дел од фондот „Градење мостови“ на мисијата на ОБСЕ во Скопје.

25 Декември 2021 - 14:39

На програмата на меѓународниот филмски фестивал „Богородичен покров“ вечер се предвидени проекции на српските документарни филмови „Ровачки острог“ (21:00) и „Манастир Тумане – сведоштва“ (21:30).

25 Декември 2021 - 11:12

Под мотото „Каде бајките оживуваат“ ќе се одржи 12. издание на Меѓународниот филмски фестивал за анимирани филмови „Анимакс Скопје фест“. На Фестивалот ќе бидат прикажани 25 анимирани филмови во официјалната програма и девет анимирани филмови наменети за детската публика.

24 Декември 2021 - 07:08

Претставата „Самоубиство во самообрана“работена според истоимениот драмски текст на Марјан Анѓеловски, а во режија на Александар Јовановски и Марјан Анѓеловски, освои три награди на деветото издание на театарскиот фестивал „Лектириќи екс Ју", во организација на Народната библиотка „Раде Драинац". Фестивалот е поддржан од Министерството за култура на Република Србија и градот Прокупље.

22 Декември 2021 - 10:59

По кратко боледување, денеска почина доајенот на прилепскиот и на македонскиот театар, актерот Трајче Иваноски.

Тој е актер кој спаѓа во најангажираните творци на прилепскиот театар. Заиграл во 1965 година на сцената на Прилепскиот театар, а во пензија е од 2007 година. И во пензионерските денови активно учествува во тековниот репертоар на прилепскиот театар. Иваноски бележи 40-годишно активно искуство на сцената со приближно одиграни 300 претстави. Има добиено престижни награди.

19 Декември 2021 - 15:24

Земјите треба да бараат начини за градење мостови и унапредување на билатералните економски врски, а не да гледаат во минатото и да му наметнуваат на македонскиот народ поинаков идентитет или историски наратив.

повеќе

Tочната искористеност и капацитет на водните ресурси во државата e невозможно прецизно да се пресмета заради недостиг на континуирани хидролошки мерења и мониторинг на квалитетот на водите.

повеќе

Нам бизнисмените не ни требаат ниту уставни преамбули ниту некакви параграфи за да ги почитуваме Република Бугарија и нејзините граѓани. Ние некого почитуваме доколку прави профит, плаќа даноци и доколку е општествено одговорен.

повеќе