Пред промената во Министерството за култура

Стефоска подготвила извештај за отчетност, културата е многу важна за мала земја

Министерката за култура во заминување Ирена Стефоска вели дека не е разговарано со неа во смисла на конкретни причини зошто не би требало да ја задржи функцијата, ниту за тоа што е сработено под нејзино раководење со министерството, но нагласува дека сепак подготвила извештај за отчетност кој ќе остане во архивата на Владата. За мала земја како Македонија културата е многу важен дел, нагласи Стефоска.

Стефоска вели дека имала разговор со мандатарот и за прашањето зошто е важна културата и додава дека е негово правото кого поставува на министерски функции. Нагласила дека е треба да се вложува во луѓе.

„Луѓето се нашиот најголем ресурс во една мала земја. Толку колку што вредат луѓето толку вредат институциите. Без силни институции, нема држава, институции во кои владее право, процедури. Мора прво да се среди куќата која ги сервисира сите културни работници и институции, Министерството е капата, изјави Стефоска во гостувањето на интернет емисијата „Утрински брифинг“.

Министерката нагласи дека културата е клучен ресурс и за внатрешните работи во земјата таа е исклучително важна, но и како извозен продукт на мала земја која има со што да се гордее.

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе

Нема простор за двоумење и губење време, затоа Македонија и Бугарија треба да соработуваат што е можно поскоро за да најдат јасен јазик за разбирање, во процес кој би бил следен од ЕУ, Вашингтон и ОН.

повеќе

Наместо да ги повлечат тужбите против воените инвалиди и членовите на семејствата на загинатите припадници на безбедносните сили, МВР отиде дотаму што поднесе тужби дури и против членовите на семејствата на загинатите полицајци со законска камата да ја вратат земената оштета.

повеќе