Скопје на поштенски марки, монографија на Поповски и Габер

Деновиве излезе од печат интересна монографија на познатите скопски филателисти Климе Поповски и Виктор Габер „Скопје на поштенски марки – историја и мотиви".

Во оваа монографија преставени се текстови и мотиви на поштенски марки издадени во Република Македонија, во поранешната СФРЈ и со странство, а се однесуваат на историјата, културните споменици во Скопје и околината, пред и по земјотресот во 1963, како и значајните личности кои делувале во градот и меѓународните спортски натпревари кои се одржале во Скопје.

Монографијата за Скопје на поштенски марки е печатена на македонски и на англиски јазик на 114 страници, а нејзиното издавање беше овозможено и со средствата од Јавниот повик за програми и проекти од интерес за град Скопје за 2018 година.

Политичките раководства во Република Македонија мора да сфатат дека немаат комодитет да ги занемаруваат економските политики на сметка на политичките агенди.

повеќе

Четирите предложени амандмани треба да им го оневозможат луксузот што го имаа сите досегашни влади, на сите идни влади - спорот за името да им биде изговор за несовесно работење, корупција и системски пропусти.

повеќе

Планот за чист воздух од само 1,5 милиони евра издвоени од буџетот и за граѓаните и за еколошките активисти е несериозен.

повеќе