КУЛТУРНА ПОЛИТИКА

Роберт Алаѓозовски учествува на меѓународна конференција во Мастрихт

Од 20 до 22 април Роберт Алаѓозовски учествува на меѓународната конференција „Културата меѓу параграфите“, којашто се одржува во Мастрихт, Холандија, во рамките на одбележувањето на дваесет и петгодишнината од Договорот во Мастрихт.

Договорот во Мастрихт има историско значење за културната политика на европско ниво, затоа што на вредноста и значењето на културата за првпат ѝ беше посветен посебен член. Фамозниот член 128 (подоцна 151) послужи како правна основа за сите подоцнежни интервенции на Европската унија во културата, вклучително и создавањето на специјалните програми за финансиска поддршка на културата.

Организатор на конференцијата е европската мрежа на менаџери во културата „Оракл“ со седиште во Брисел. Културната мрежа „Оракл“ обединува преку 500 културни работници и менаџери од цела Европа и европското соседство. Фокус на мрежата е меѓународната соработка и критичкото преиспитување на културните политики. Роберт Алаѓозовски учествува во панелот посветен на надворешните културни врски на Унијата, регионалните перспективи, новите заедници и идентитети во културата.

Културата поседува моќ и за обединување и за поделба долго пред Европа да ги направи првите чекори кон создавањето на Европската унија. Нејзиното значење беше препознаено во Договорот од Мастрихт кој го призна потенцијалот на културата да го зајакне европскиот идентитет, да го промовира заедничкото наследство, притоа заштитувајќи ја различноста на европските култури.

Од 1992 година, многу работи се променија и во европската реалноста и во културните стратегии на ЕУ. Додека интеграцијата започна оптимистички, со економскиот развој и воведување на еврото, новата солидарност веднаш се најде под притисок на серија економски, идеолошки и политички кризи. „Генерацијата Мастрихт“ - младите луѓе родени во 1992 година ги користат програмата Еразмус и Рајанер, но се соочуваат и со политиките на штедење и огромна невработеност кај младите.

Креаторите на културните политики се чини дека следат еден вознемирувачки тренд: од култура што има симболична вредност поттикнувајќи ја интеграцијата и европското граѓанство во култура претворена во сектор вклучена во обезбедувањето раст на стратегијата 2020 на Унијата. Уметниците и културните работници треба да придонесат за развојот на „паметна, одржлива и инклузивна економија“.

Уште кога ЕУ започна со формулирање на својата културна политика, поддршката за еманципаторските и социо-критичките практики се намалува. Сепак, културната соработка во Европа денес е попотребна од кога било. Миграциите и бегалската криза, засилувањето на границите и Брексит нагласуваат дека обединета Европа е работа во тек и бара културните професионалци да дејствуваат смело, промовирајќи ја културата како сила во европската политика, која има потенцијал да ги зајакне вредностите на човековото достоинство, слободата, еднаквоста и да ги помогне европските интеграции.

Измените во законот за минимална плата е трул компромис меѓу социјал-демократите и бизнис-лобито во Владата.

повеќе

Македонската јавност е во исчекување од најавата на министерот Оливер Спасовски дека МВР ќе ги истражува сите агенции за обезбедување поради поврзаност со рекетарство.

повеќе

Сите овие промашувања на Груевски имаат едно заедничко - дирекно ја загрозија државноста на Република Македонија.

повеќе