Промовирана книгата „Регионално-безбедносни пактови во југоисточна Европа меѓу двете светски војни“ на Иванка Василевска

Денеска во Порта Македонија се одржа промоција на книгата „Регионално-безбедносни пактови во југоисточна Европа меѓу двете светски војни“ на професорката Иванка Василевска. Станува збор за значајно дело за политиката, дипломатијата и геополитиката кое би можело да послужи како учебник за идните македонски дипломати, рече еден од промоторите, Тони Менкиноски, адвокат и застапник на Македонците од Бугарија пред Судот за човекови права во Стразбур, како еден од промоторите на книгата.

Промотори на книгата беа и Далибор Јовановски од Институтот за национална историја при Филозофскиот факултет во Скопје и Aлександар Јордановски.

Иванка Василевска преку своето дело го обработува македонското прашање меѓу двете светски војни низ призмата на геополитиката, преку европските и балканските сојузи.

На промоцијата беа присутни голем број значајни македонски општественици и политичари. Меѓу нив беа Билјана Ванковска, Ефтим Клетников, Гордана Силјановска-Давкова, Христијан Мицковски, Тони Михајловски, Наташа Котлар, Ивица Боцевски... Меѓу присутните беа и претставниците на македонските организации од Република Грција и Република Бугарија, Виножито и ОМО Илинден-Пирин.

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе