Куманово

Промоција на поезијата „Пирот на вештерките“

Во кумановскиот Центар за култура „Трајко Прокопиев“ вечер ќе биде промовирана збриката поезија „Пирот на вештерките“ од авторката Даница Петровска. Промоторот Љубиша Петровски пишува дека поетскиот свет на авторката е исполнет со сосредоточувања кон појавите и предметите во природата испреплетени со имагинативноста, надприродноста со метафизички и надискуствени емоции.

„Во песните на авторката се забележува и нитката на взаемната поврзаност на готиката, мистиката, прироидното и метафизичкото-натприродното. Провејува и ликот на готската жена која оставена и препуштена на самата себе, која се справува со темнината на она материјалното, овоземското“, вели Петровски.

Преку структурата на песните, авторката остава простор читателот  да креира индивидуална, претстава, во зависност од неговата имагинативна можност и умешност.

Промоцијата пред кумановската читателска публика ќе се одржи со почеток во 20 часот.

Не е во прашање само Русија VS Западот. Има нов играч на масата.

повеќе

Ако на референдумот на 30 септември македонските гласачи изгласаат да се смени името на нивната држава во Северна Македонија, НАТО треба да ја покани нивната влада во Алијансата.

повеќе

Паметам како вчера да беше: пред самиот распад на Југославија, по локалните пазарчиња на таа земја нагло се расшетаа сомнителни типови што шиткаа лажњаци на статусниот симбол на мојата генерација - славните фармерки „петсто кец”. 

повеќе