Промоција на книга за Македонците во Албанија на Мариа Дојче

Во спомен- музејот „Стерјо Спасе" во селото Глобочени, општина Пустец ќе биде промовирана книга за Македонците во Албанија од Мариа Дојче, професорка на Универзитетот во Корча.

„Станува збор за делото  „Хармонска интеграција на македонското малцинство во Република Албанија – случај на македонското малцинство во областа Преспа и Врбник". Промоцијата на оваа исклучително важна книга за Македонци во Албанија ќе биде утре, 24 мај на Денот на сесловенските просветители Светите Кирил и Методиј, со почеток во  11 часот“, изјави за МИА, Васил Стерјовски.

Книгата е објавена од „Менора" од Скопје, токму со несебична помош на  Стерјовски, кој се заложи за објавување на едно од многуте научни истражувања направени меѓу Македонците во преспанскиот крај во Албанија. Македонците во Преспа и во Врбник имале можност да соработуваат со авторката Дојче, која своите сознанија ги внела во овој труд.
Авторката Марија Дојче над десет години е професор на катедрата за социологија на Универзитетот „Фан С. Ноли” во Корча. Додипломски студии завршила на Филозофскиот факултет на Универзитетот во Приштина, а постдипломски студии на Универзитетот во Тирана. Има спроведено и низа обуки во областа на позитивна психологија, ефективно родителство и критичко размислување на универзитетите Кент, Оксфорд и Монаш. 

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе

Самостојните уметници не се доволно мотивирани да создаваат. 

повеќе