Во Музејот на македонската борба за самостојност

Поставена изложба „Панаѓурите во 19 и 20 век во Османлиска Македонија“

Во Музеј на македонската борба за самостојност од вчера е отворена изложбата „Панаѓурите во градските и руралните средини во XIX и XX век во Османлиска Македонија“ и посетителите ќе можат да ја видат до 1 март.  

„Врз основа на литературата, сите достапни извори и теренските истражувања, изложбата дава визуелен приказ на историските аспекти на панаѓурите во градските и руралните средини во 19 и 20 век, дефинирајќи ја временската рамка на нивниот постанок, развој и функционирање“, соопштија од Музејот. 

Автори на изложбата се Дарко Трпески и Владо Кузмановски, музејски водичи во НУ Музеј на македонската борба, а надворешни соработници се етнокореологот Тијана Јаневска и Ансамбл Македонија. Изложбата е отворена за посетители од 20 јануари до 1 март, секој ден освен понеделник, од 10 до 18 часот, почитувајќи ги протоколите и мерките за заштита од ковид.

Изложбата Панаѓурите во градските и руралните средини во XIX и XX век во Османлиска Македонија е поддржана во рамки на Годишната програма на Министерството за култура.

Во македонскиот интернет простор постојано се појавуваат и гаснат портали, со што засекогаш исчезнуваат и објавените содржини.

повеќе

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе