Почина Јован Ристов, основачот на Управата за заштита на културното наследство

Денеска во Скопје ненадејно почина Јован Ристов, основачот и прв директор на Управата за заштита на културното наследство.

Јован Ристов беше истакнат правник што се бореше за заштита на културното наследство. Ристов беше основач и прв директор на Управата за заштита на културното наследство, а во текот на кариерата работеше и во Националниот конзерваторски центар на Македонија. 

Беше и автор на повеќе книги за споменичното право и за заштитата на културното наследство во Македонија.

Почина на 69 години, а неговите посмртни останки ќе бидат изложени утре од 13 до 14 часот во капелата на Градските гробишта Бутел.

Миграција со достоинство (#WithDignity) е темата на Меѓународниот ден на мигрантите 2018 година, кој го одбележуваме во вторник (18 декември).

повеќе

Без оглед на фактот што од постоењето на уметноста постои и теорија и приказна за тоа, уметничкиот процес останува крајно неразбирлив.

повеќе

Што е потребно младите велешки занаетчии да не станат самоубиствени гемиџии, туку да ги тераат своите замисли напред.

повеќе