Обраќање на претседателот на Македонија

Пендаровски: Oхридската академија три децении го шири хуманизмот низ светските меридијани

Годинешното доделување на 15. Светска награда на хуманизмот има особена симболика, пред се, што со неа се одбележува 30-годишнината од основањето на Охридската академија на хуманизмот. Низ своите три децении опстојување, со јасно декларирана цел, ширење на хуманите вредности низ светските меридијани, Охридската академија, во современ контекст, всушност, го продолжува делото на свети Климент Охридски и на неговата надалеку позната Охридска книжевна школа, вели во обраќањето шефот на државата Стево Пендаровски.

Тоа го истакна претседателот Стево Пендаровски во видео-пораката што ја упати до учесниците на онлајн Меѓународна конференција „Охридската школа на хуманизмот од Средниот век до денес во Европа и светот" што се одржува во видоизменети услови наметнати од епидемијата на коронавирусот.

Пендаровски истакна дека меѓу мноштвото активности на Академијата особено значајно место зазема доделувањето на светската награда за хуманизам.

Востановена во 2007-та, наградата се доделува секоја година на светски познати уметници, интелектуалци, истакнати имиња, но, пред се, на посветени хуманисти. Кон долгата листа импозантни имиња на лауреати, годинава се придружува и името на академикот од Босна и Херцеговина, почитуваниот Абдулах Шарчевиќ, несомнено еден од најзначајните филозофи во нашиот регион, признат и познат многу подалеку од неговите граници.

„Посебен и за нас значаен куриозитет е податокот дека академик Шарчевиќ почетоците на својата научна кариера ги имал на Филозофскиот факултет во Скопје, во втората половина од 50-те години на минатиот век. Се надевам дека и по добивањето на ова престижно признание, личните и професионалните контакти кои професорот Шарчевиќ одамна ги има изградено со Република Северна Македонија само ќе добијат на интензитет", рече претседателот.

Уште истакна дека со пандемијата која не само што ги загрози нашите животи и нашето здравје, ни го промени секојдневието и буквално го промени ликот на целото човештво, за жал, само уште повеќе се зголеми човековата отуѓеност, правејќи не ранливи, осамени и затворени во себеси.

„Имено, во вакви времиња нѝ е и тоа како потребна хуманоста, солидарноста и взаемната почит. Да го победиме ковид-19 и да се вратиме во нормалното секојдневие, но и да ја афирмираме и повторно актуализираме духовноста и културата. Накусо, да ја вратиме човечноста на човештвото", рече Пендаровски.

Оваа година изостана и свеченоста на врачувањето на Светската награда на хуманизмот. На оваа поинаква свеченсот требаше свое обраќање да има и неодамна починатиот академик Георги Старделов, кој остави неизбришлива трага во македонската култура и општествена мисла.

Старделов кој имаше подготвено беседа за годинешниот лауреат, ќе рече дека фолозофското дело на Шарчевиќ ни дава една храбра и навистина сеопфатна дијагноза на нашето време и во него: на нашата цивилизација, на нашата културна историја, на нашето општество во кое опстојуваме; сеопфатна анализа за тоа што се случува со човекот денес во 21 век, во векот на неговото отуѓување од сето човечко и човечно.

Пригодна реч за лауреатот имаше и претседателот на Комисијата што ја доделува наградата, амбасадорот Јордан Плевнеш.

Охридската награда за хуманизам е активност осмислена во насока на возобновување на духовната меморија за првата средновековна школа на хуманизмот основана од светите Климент и Наум, учениците на св. Кирил и Методиј – заштитниците на Европа.

Професорот Шарчевиќ е петнаесетти добитник по ред на ова исклучително признание со кое што Охрид, градот на УНЕСКО веќе овенча светски великани меѓу кои нобеловците Александр Солжењицин, Херта Милер, светските легенди Даисаку Икеда, Рави Шанкар, Питер Брук, Маноел Де Оливеира и Романо Проди.

 

Богатите држави мораат веднаш да донираат вакцини против ковид-19 на загрозените држави. 

повеќе

Можеби ни треба регистар на погрешни перцепции на граѓаните за криминалот и корупцијата во државата.

повеќе

Младите бараат подобар живот надвор од државата, бидејќи доаѓаат до заклучок дека приватните компании и странските организации им пружаат поголема поддршка и повеќе ги вреднуваат отколку сопствената држава.

повеќе