ТАНЦ И КОРЕОГРАФИЈА

Проектот „Ситуации“ го истражува танцот како медиум за развивање на имагинацијата

Во организација на „Локомотива“ – Центар за нови инцијативи во уметноста и културата, од 9 до 11 октомври во „Кино Култура“, се реализира проектната активност „Ситуации 2016“.

Проектот „Ситуации“ е формат развиен и замислен од страна на Гизела Милер (член на одборот на директори во „Танцфабрик“, Берлин), Драгана Алфиревиц (координатор на НОМАД Танц Академија - Словенија) и Биљана Тануровска Ќулавковски (директор на „Локомотива“, Скопје) со цел да помогне во развојот на нови формати за разбирање на танцот и улогата на кореографија денес.

„Ситуации“ истражува како танцот може да биде инклузивен, да поканува и повикува на учество, без компромитирање на неговиот филозофски и естетски потенцијал, и да биде помалку дел од практиката на изведување/играње - гледање.

Во „Кино Култура“ во рамки на „Ситуации“ од 9 до 11 октомври ќе се истражуваат начините да се биде заедно, да се формира заедница. Ќе се користи танцот, движењето, имагинацијата и ќе се споделуваат спомени, приказни, емоции за да разбереме нешто повеќе за нашето општество, заедницата и самите нас.

 

Проектот се реализира во соработка со програмата за современ танц и движење „Култрениг“, развиена и водена од Сабрина Железник, Климент Попоски и Елена Ристеска, како дел од програмата на „Кино Култура - Заедно“ - наменета за развој на заедницата.

„Ситуации“ е дел од европскиот проект „Life Long Burning“ и мрежата Номад Танц Академија претставувана преку „Локомотива“ – Центар за нови иницијативи во уметноста и културата. Реализацијата на проектот е поддржана од програмата за „Култура“ на ЕУ, „Кооператива“ – регионална платформа за култура, и ЕЕПАП – Источно-европска платформа за перформативни уметности, извести Виолета Качакова, проект-менаџер во „Локомотива“.

Уништувањето на шумите е една од најголемите еколошки катастрофи со кои се соочуваме, после загадениот воздух.

повеќе

Измените во законот за минимална плата е трул компромис меѓу социјал-демократите и бизнис-лобито во Владата.

повеќе

Македонската јавност е во исчекување од најавата на министерот Оливер Спасовски дека МВР ќе ги истражува сите агенции за обезбедување поради поврзаност со рекетарство.

повеќе