МОДЕРЕН БАЛЕТ

„Црвената соба“ повторно ќе биде изведена пред балетската публика

Македонската опера и балет на 14 јуни, со почеток во 20 часот, ќе ја изведе балетската претстава „Црвената соба“, модерен балет работен според Шубертовиот квартет бр. 14, по либрето на Сашо Димоски, во кореографија на Игор Киров.

Кореографот Игор Киров на македонската публика и е познат по успехот што го постигна со поставувањето на веќе популарната „14 часа“. Во моментов, Киров е Уметнички директор на балетскиот ансамбл во театарот во Сплит, Хрватска. Асистент на кореографот е гостинката од Словенија, Мојца Мајцен. Сценограф е Марија Ветероска, додека костимограф, Александар Ношпал, а светло мајстор, Милчо Александров.

Настапуваат првенците и солистите на балетот на МОБ: Александра Мијалкова, Васил Чичијашвили (Грузија), Мими Поп Алексова Атанасовска, Марија Кичевска Шокаровска, Андреј Литвиненко (Украина), Саша Евтимова, Марина Анастасовска, Илијана Данилов, Диљана Јанева (Бугарија), Дојчин Дочев (Бугарија), Игор Веланоски, Агим Бафтии, Ендру Кук (Англија) и Светлин Стојанов. Претставата е предвидено ова лето да гостува во Сплит, Хрватска.

За „Црвената соба“ кореографот Игор Киров напиша: „Црвената соба, претставува една сосема поинаква ’боја‘ од моето творештво, со една сосема нова енергија и креативен концепт. Во неа го користам телото како инструмент за изразување на многу различни емотивни состојби кои се содржани во една музичка целина свирена од само четири гудачки инстрименти. Музиката на Шуберт изразена преку моите движења отсликуваат едно видување за вечната потрага по единственото, недостижното, совршеното; по нешто што секогаш го бараме во себе, а го пронаоѓаме во другите. Ова е мојата приказна за копнежот по љубовта... стравот од непознатото...“

Бизнис заедницата која до пред некој месец постојано „трубеше“ како државата не треба да ѝ се меша во работата, веднаш почна да плаче за државна помош.

повеќе

Кога може оние кои пукаа по нас, оние кои ги убија Аце, Коки и Оливер да бидат на слобода, зошто не би бил помилуван и ти?

повеќе

Го регистрираме името Јунајтед Маседонианс и тогаја сетне почнаме да прајме отворени Илинденцки пикници – македонцки илинденцки, не со Богарите. Сами ние Македонци и народо трна.

повеќе