УЗКН

Одржани се креативните работилници „Мартинките во Република Македонија - Традицијата во рацете на најмладите“

На 12.02.2018 г. во НУУБ „Св. Климент Охридски“ во Битола и на 14.03.2018 г. во ЈУОДГ „Мајски цвет“ во Скопје, се одржаа креативни работилници „Мартинките во Република Македонија – Традицијата во рацете на најмладите“, во организација на Управата за заштита на културното наследство, а во рамките на Европската година на културното наследство 2018.

На 12.03.2018г., м-р Ивона Опетческа Татарчевска од Одделението за нематеријално културно наследствоод Управата за заштита на културното наследство во соработка со ракотворкатана мартинки г-ѓа Јануша Лазиќ, одржаа креативна работилница во НУУБ „Св. Климент Охридски“ во Битола, на која 30 првачиња од ОУ „Даме Груев“ – Битола, се запознаа и учеа за техниката на изработка на Мартинки, со цел пренесување на нашата традиција во рацете на најмладите и нејзино продолжување на идните генерации.

Работилница од ист вид, беше одржана два дена потоа, на 14.03.2018 г. (датумот на празникот „Летник“ кога, според Јулијанскиот календар, се започнува со изработка и носење на Мартинки во македонската традиција) и во детската градинка „Мајски цвет“ во Скопје, на која учествуваа 70 дечиња на возраст од 5-7 години.

На овие интерактивни работилници децата се запознаа со културната практика - Мартинки, обичаите и верувањата при изготвувањето и поклонувањето на истите, нивната трансформација во современото општество и употребата во креативните индустрии. Помеѓу целите на овој настан е и популаризација на Мартинките кај децата од најрана возраст, преку директно запознавање со нашите нематеријални културни добра и изработка на истите.

Црвено-белите амајлии изработени од усукани конци, во Македонија познати како Мартинки, се наше национално нематеријално културно наследство, а од декември 2017 г., како „Културни практики поврзани со 1 март – Мартинки“ впишани се и на Репрезентативната листа на нематеријалното културно наследство на човештвото на УНЕСКО како дел од заедничка номинација на четири земји (Романија, Молдавија, Македонија и Бугарија), со што стануваат дел од светското нематеријално културно наследство и одговорност на целото човештво за негување на оваа исклучителна традиција.

Овој настан е во рамките на годишната програма на Управата за заштита на културното наследство за одбележување на Европската година на културното наследство 2018, која се спроведува под слоганот „Нашето наследство – Европска вредност“ и мотото „Кон споделена одговорност за заштита на културното наследство“ и е прв од серијата настани кои се со едукативен карактер за подигнување на свеста на граѓаните од сите возрасти за вредноста и значењето на нашето материјално и нематеријално културно наследство, известија од Управата за заштита на културното наследство.

Ова повеќе не е „бегалска криза" ниту „криза за управување со бегалци". Сега веќе е хуманитарна криза по сите дефиниции.

повеќе

Али Ахмети на средбите со Тачи и Харадинај изразил уверување дека македонските Албанци се подготвени да имаат блиска соработка со Косово во насока на проширување на влијанието на албанскиот фактор.

повеќе

Сега треба лидерите во Скопје, Атина, Брисел, па дури и во Вашингтон да осигурат дека храброста што ја покажаа македонските граѓани нема да биде залудна.

повеќе