Струшки вечери на поезијата и УНЕСКО

Објавен конкурсот за „Мостови на Струга“ за 2022 година

Фестивалот „Струшки вечери на поезијата“ (СВП), во соработка со УНЕСКО, распишаа конкурс за меѓународната поетска награда „Мостови на Струга“ за 2022 година за најдобра дебитантска книга од млад автор.

Конкурсот, како што соопштија од дирекцијата на СВП, ќе трае до 20 февруари годинава, а лауреатот ќе биде објавен на Светскиот ден на поезијата – 21 Март.

Кандидатите, млади поети (под 35 години), треба да испратат три копии од дебитантската книга со која конкурираат, издадена во претходните две години и најмалку седум песни од истата книга преведени на англиски јазик, како и кратка биографија на англиски јазик на поштенската адреса на Струшки вечери на поезијата или преку националните комисии за УНЕСКО на државите членки. Апликацијата треба да се поднесе и во електронска верзија на веб-адресите на СВП.

Наградата „Мостови на Струга“ вклучува статуетка, паричен износ и објавување на книга на добитникот во превод на македонски јазик. Лауреатот ќе биде поканет да учествува на „Струшките вечери на поезијата“ во Струга, што секоја година се одржува последната недела од август, кога и ќе му биде врачена наградата на манифестацијата „Мостови“.

Наградата „Мостови на Струга“ е востановена во 2003 година, како дел од опсежната соработка со УНЕСКО, а по повод прославата на Светскиот ден на поезијата – 21 март, со цел да се стимулира, промовира и афирмира поетското творештво, како еден од најзначајните креативни изрази на човештвото.

 

Продолжува активноста на копачите, крановите и мешалките за цемент додека самите Албанци се протерувани од градот. 

повеќе

После речиси две години очигледно е дека менталното здравје на вработените е исто важно како и нивното физичко здравје. Сега повеќе од било кога, неопходен е силно развиен систем за управување со човечки ресурси.

повеќе

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе