Врвниот пијанист Хају Жанг во Скопје

Пијанистот кој настапи како солист на големата турнеја на Македонската филхармонија во Кина, овој пат доаѓа во Скопје.

Кинескиот врвен пијанист Хају Жанг, на 5 април (петок) во Камерната сала на МФ во 20 часот, ќе одржи рецитал на кој ќе изведе дела од Бетовен, Шопен, Дебиси и Равел.

Хају Жанг заедно со оркестарот на Македонската филхармонија и маестро Јерухам Шаровски од Израел зад диригентсиот пулт, гостуваше како солист на големата турнеја на нашиот оркестар во Кина, која се реализираше во декември минатата година, кога ги освои срцата на кинеската публика.

Хају Жанг всушност, ги освоил срцата на критиката и публиката уште во својата рана младост настапувајќи во Европа, Јужна Америка и на Далечниот Исток. Само во 2016/2017 година настапил пред повеќе од 50 илјади публика одржувајќи 30 рецитали во големите концертни сали низ Кина. Зад себе има три албуми за „Класикс“, а наскоро светлото на денот ќе го види и неговото четврто издание со пијано концерти од Моцарт. Во концертната сезона што изминува, Жанг беше ангажиран со настапи со Руската национална филхармонија и Владимир Спиваков, со Германскиот камерен оркестар на Берлин, Симфонискиот оркестар во Нинберг, Израелскиот симфониски оркестар, Националниот камерен оркестар на Ерменија... Бројни се неговите настапи низ европските музички центри во најдобрите концерти сали, како и концертите на престижните фестивали за класична музика.

Да се стави точка на великобугарскиот шовинизам е насловот позајмен од едно писмо напишано во јули 1946 година од Илинденската организација до Владата на слободна Македонија.

повеќе

Бидејќи знаеме да се перчиме со секој што потекнал од нашиве простори, дури и до илјадито колено наназад (од Аминта III до Симона Халеп), јас ќе ја искористам приликава за да се погордеам со македонските гени на еден извонреден музичар: Васил Хаџиманов.

повеќе

Коста Абрашевиќ, Гоце Делчев... и десетици илјади современици кои потпишале дека „по род се...", за да можат да патуваат и да работат во ЕУ државите.

повеќе