Охридско лето

Во „Света Софија“ концерт на јапонско-хрватскиот пијанист Томохиро Адачи

Јапонско-хрватскиот пијанист Томохиро Адачи вечерва во црквата „Света Софија" во Охрид ќе одржи концерт во организација на Националната установа „Охридско лето".

Адачи дипломирал на Академијата за музичка уметност на Универзитетот во Загреб.  Добитник е на награди на Интернационалниот музички натпревар „СЕИЛЕР“, на Меѓународниот музички натпревар „Јоханес Брамс“, на Интернационалниот натпревар за пијано „Камило Тоги“, на Меѓународниот натпревар за пијано „Антон Рубинштајн“, како и на Рома меѓународниот натпревар за пијано. Основач е на јапонско-хрватското музичко друштво во Токио и негов претседател.

Од „Охридско лето“ велат дека и годинава продолжува практиката да се одржуваат концерти на класична музика во текот на целата година со цел да се збогати културната понуда во градот и државата и да се презентираат добри уметници од светот на класичната музика. 

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе

Ако идниот премиер биде македонски Албанец и ако успее сите граѓани на Македонија да се поклонуваат под едно знаме, тогаш – зошто да не!

повеќе

Стана премногу вообичаено да се слушнат повици за брза и сериозна одмазда како одговор на недокажани престапи на говорот и мислата, велат Ноам Чомски, Џ.К. Роулинг и 150 други интелектуалци во отворено писмо до јавноста.

повеќе