Во МНТ настап на танцовиот ансамбл „Уна сага сербика“

По повод празникот Сретение Господово, Ден на Државноста на Република Србија, вечер во Македонскиот народен театар ќе се одржи манифестацијата „Уна сага сербика“ на која ќе настапи и истоименит атрактивен танцов ансамбл.

Покрај танцовиот ансамбл „Уна сага сербика“ кој ги презентира убавината, историјата и културното наследство на Балканот, ќе настапат и хорот Симонида, актерката и професор на Факултетот за современи уметности во Белград Биљана Ѓуровиќ, како и музичарот Милош  В. Николиќ кој свири на кавал, гајда и фрула.

Манифестацијата ја организираат српските невладини организации во земјава. 

Даночните затајувачи сѐ почесто се мали фирми, кои сѐ потешко се следат.

повеќе

Повлекувањето на Обединетото кралство од ЕУ (Брегзит) е правен потфат без преседан во историјата на правото.

повеќе

Изминатата недела имаше бурен почеток со објавувањето на вториот сет мерки. Се изнаслушавме разно-разни коментари, предлози и видувања кои никако не би можело да се рече дека се засновани на прецизни анализи и предвидувања на надлежните институции во државата, со кои располагаме, НБРСМ и МФ.

повеќе