Национална филхармонија

Вечерва концерт на камерна музика на „Амбасада на мајсторството“ во Скопје

Вечерва во Националната филхармонија -мала сала камерен коинцерт ќе одржат руските солисти „Амбасада на мајсторството“. Организатори на концертот се санктпетербуршкиот „Дом на музиката”, агенцијата Россотрудничество и Амбасадата на Русија во Македонија.

Членови на „Амбасада на мајстворството“ се Владислав Фјодоров-пијано, Алексеј Иванов-труба и Дмитриј Крилов-тромбон, сите од Санкт Петербург, Русија.

Владислав Фјодоров е студент на Државниот конзерваториум „Н.А.Римски-Корсаков“ во Санкт Петербург, во класата на почесниот уметник на Руската Федерација, професор Александар Сандлер.

Алексеј Иванов, во моментов е студент на Конзерваториумот во Санкт Петербург во класата на доцент професор Борис Табуреткин.

Димитриј Крилов, ги започнува студиите на Државниот конзерваториум „Н.А. Римски-Корсаков“ во Санкт Петербург, во класата на Народниот уметник на Русија професор Виктор Сумеркин.

Тројцата музичари се добитници на награди на повеќе меѓународни натпревари.

Влезот на концертот е слободен.

Бидејќи знаеме да се перчиме со секој што потекнал од нашиве простори, дури и до илјадито колено наназад (од Аминта III до Симона Халеп), јас ќе ја искористам приликава за да се погордеам со македонските гени на еден извонреден музичар: Васил Хаџиманов.

повеќе

Коста Абрашевиќ, Гоце Делчев... и десетици илјади современици кои потпишале дека „по род се...", за да можат да патуваат и да работат во ЕУ државите.

повеќе

Наместо ефтини штосови на прес конференциите на СДСМ, ВМРО и ДУИ, на кои во несвест паѓаат само  партиските послушници, нивните лидери треба да одговорат на конкретни прашања.

повеќе