Вечерва концерт на „Ад Либитум“ во Музејот на македонската борба

На програмата на фестивалот „Златна лира“ во Музејот на македонската борба, вечер со почеток од 20 часот е концертот на триото „Ад Либитум“ во состав на Силвана Чулева Атанасова – флејта, Лазар Соколов – кларинет и алт саксофон и Емилија Кабранова Филипова – пијано.

Како што информираат од Сојузот на музичките уметници на Македонија – СМУМ, на програмата се дела од Адриен Алберт, Чарлс Коехлин, Чик Кореа, Хауард Блејк и Расел Петерсон.

Триото е формирано во 2015 година, а во својот широк репертоар составот има композиции од сите музички епохи, оригинални композиции, транскрипции, обработки, модерни и современи композиции.

Во биографијата на „Ад Либитум“ е забележано и едно аудио издание, снимено во МРТВ. 

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе