Вечер во Филхармонијата концерт на германскиот „Мингет квартет“

Во организација на Гете-институтот, вечер од 19.30 часот во Филхармонијата концерт ќе одржи германскиот гудачки квартет „Мингет квартет" (Minguet Quartett), на кој ќе бидат изведени дела од Клара и Роберт Шуман и од Јоханес Брамс.

„Сите љубители на класичната музика ќе имаат ретка можност да уживаат во неповторливата изведба на најреномираниот германски гудачки квартет“, соопшти организаторот.

Основан во 1988 година, квартетот ја црпи инспирацијата од класично-романтичната музика, но инспирација му се и современите музичари и нивното творештво што го поттикнува да создава нова фузија од музички тонови. Влезот за концертот е слободен.

Улогите на „добар и лош полицаец“ ќе ги играат кон нас уште долго, доколку не сфатиме дека со итроманска политика не се може подалеку од Табановце до Богородица.

повеќе

Неделава, владите на ЕУ повторно решија да го одложат започнувањето на преговорите за пристапување со земјите кандидати Албанија и Северна Македонија, што претставува историска грешка - бидејќи безбедноста и стабилноста на Унијата зависат од трансформацијата на југоистокот.

повеќе

Минатата недела, Сирија повторно беше на врвот на меѓународните вести. Земјата, која долги години е вклучена во борбата против екстремистичките групи, повторно се соочи со нов бран на агресија и воена акција. Во средата, на 9 октомври, турската армија, заедно со сириските антивладини бунтовници, го започна маршот кон североисточните делови на оваа земја што предизвика жестоки борби.

повеќе