Вечер отварање на меѓународниот хорски фестивал „Скопје пее“

Десет хорови од земјава и од странство од денеска до сабота ќе имаат изведби на неколку локации во главниот град во рамки на првиот Меѓународен хорски фестивал „Скопје пее“, организиран од ЈУ „Универзална сала“ со поддршка на Град Скопје.

Посетителите ќе имаат можност да слушнат хорски перформанси на класична музика, преку џез и рок ерата, сѐ до современата популарна музика, а целта на фестивалот е  да ја доближи хорската музика до граѓаните и вљубениците во музиката на несвојствен начин, поставувајќи ја на улиците и плоштадите во Скопје.

Фестивалот ќе биде отоврен вечер во 21 часот со настап на хоровите на Школка во Градски парк. Дел од хоровите утре од  20.30 часот ќе настапат на Културното лето „Карпош 2019“ на плоштадот „Делфина“, а дел во 21 часот во Паркот на езерата во Аеродром, во склоп на настанот (Back to School Week).

Сите хорови што ќе учествуваат на „Скопје пее“ (Skopje Sings) ќе настапат на свеченото затворање на првото издание на фестивалот на 31 август во Филхармонијата.

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе

Интеграциите и буџетски субвенционираната економија и социјала се проектираните теми на кампањата на власта за претстојните избори.

повеќе

Третманот и плаќањето на работникот од кого зависи целиот производствен систем, треба да биде на прво место кај државата и работодавачот. 

повеќе