Дуња Иванова на плоштад

Социјалниот експеримент заврши, добрата музика не ги привлече луѓето (ФОТО)

Пијано маратонот е замислен како повеќечасовен концерт „Наминување“, го најави денешниот концерт на плоштадот „Македонија“ пијанистката Дуња Иванова. Социјалниот експеримент покажа дека скопјани не се баш подготвени за добрата музика.

 

„Музика заради самата музика. Идејата да се смести пијаното во средиштето на Скопје е со намера музиката да допре до што е можно повеќе слушатели. Впрочем, токму плоштадот е местото кое во секојдневната брканица и обврски скопјани и гостите на нашиот главен град задолжително го минуваат. Во истовреме, овој настан ќе значи и социјален експеримент кој ќе покаже колку луѓето се подготвени за добра музика кога, всушност, најмалку ја очекуваат“, изјави за МКД.мк Дуња Иванова.

Нејзиниот денешен настап на отворено, сепак покажа дека ќе мора екпериментот да го повтори.

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе

Во кичестиот амбиент на магичното Скопје, каде што се изградени огромни споменици на Александровите фалангисти, а знамето на НАТО се вее пред зградата на Генералштабот, во градот поделен на македонски и на албански дел, лебди Бизмарковата геополитичка визија: оној што ја контролира долината на реката Вардар, станува господар на Балканот.

повеќе