Симон Трпчевски ја изведе „Не си го продавај Кољо...“ во Сао Паоло во Бразил

Македонскиот светски познат пијанист Симон Трпчески одржа концерт во Сао Паоло, во Бразил со познатиот Симфониски оркестар на сојузната држава Сао Паоло.

Пред преполната сала тој ја изведе традиционалната македонска песна „Не си го продавај Кољо чифликот", во познатата обработка на композиторот Драган Шуплевски. Нековиот концерт заврши со бурни овации од публиката.

Наредниот пат Трпчевски вети дека ќе го претстави целиот негов проект „Македонисимо" во Бразил и во Латинска Америка.

На концертот присуствуваше и македонскиот амбасадор во Бразил Ивица Боцевски.

 

Луѓето можете и ги задржите во сопствената земја - ако им е добро.

повеќе

ЕУ треба принципиелно да реагира на отворениот национал-шовинизам на бугарскиот парламент, се вели во отвореното писмо на македонски академици и професори до европретставниците во Македонија.

повеќе

Нашиот процес на преговори многу веројатно ќе биде предмет на уште построги критериуми и мониторинг имајќи ги предвид искуствата на земјите кои во моментот преговараат. 

повеќе