Во најпрестижната концертна сала за класична музика

Симон Трпчески ќе ја изведе „Македонисимо“ вечерва со настап во Софија

Во најпрестижната сала за класична музика „Бугарија" во Софија, денеска концерт ќе одржат четворица македонски и бугарски изведувачи, кои се дел од Софиската филхармонија. Дел од групата која ќе го одржи концертот, е светски познатиот македонски пијанист Симон Трпчески. Познатиот бугарски диригент Најден Тодоров ќе диригира на концертот. Трпчески освен со Филхармонијата, ќе настапи и со македонскиот виолинист Александар Капоски, а ќе го изведе музичкиот проект „Македонисимо“.

Трпчески и Капоски од Операта во Барселона и бугарскиот виолончелист Александар Сомов, кој работи во Филхармонијата во Стразбур  ќе изведат троен концерт на Јохан Себастијан Бах.

„За време на концертот ќе биде изведен музичкиот проект 'Македонисимо' со македонска народна музика. Културата е оној вечен мост, кој може да ги обединува луѓето и да им биде потпора во тешките моменти, која ќе им дава сила да продолжат напред“, изјави Трпчески во Софија за МИА.

Според неофицијалните најави, на концертот се очекува да присуствуваат министрирте за култура на Северна Македонија Ирена Стефоска и на Бугарија Велислав Минеков.

Во саботата вечерта во Културно-информативниот центар во Софија, каде македонски и бугарски поети читаа своја поезија, Трпчески изведе една од познатите македонски песни.

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе

Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период.

повеќе

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе