Почнуваат концертите „Музика вива на отворено“

Од денеска почнуваат концертите „Музика вива на отворено" во организација на Факултетот за музичка уметност во Скопје.

Концертите ќе се одржуваат во следните три дена, а се дел од научно-истражувачки проект на Факултетот за музичка уметност – Скопје, поддржан од Универзитетот „Св. Кирил и Методиј". Два од концертите ќе се одржат на терасата на Музејот на македонската борба, а еден во фоајето на Националната опера и балет.

На програмата ќе бидат дела од светската музичка литература, а ќе ги изведат студентите од класите на проф. м-р Марија Муратовска- Наумовска, проф. м-р Михаило Куфојанакис, проф. д-р Марија Ѓошевска, проф. д-р Нина Костова-Јаневска, проф. д-р Горан Начевски, проф. м-р
Зорица Каракутовска, проф. м-р Весна Ѓиновска-Илкова, доц. д-р Елена Атанасовска-Ивановска, м-р Бисера Чадловска, м-р Александар Поп Христов и м-р Димче Белчовски.

Концертите почнуваат во 19 часот, а влезот е слободен.

Организаторите најавуваат дека трите концерти ќе се одржат според протоколите предвидени со моменталната состојба предизвикана од пандемијата со Ковид-19. Задолжително е носење на заштитна маска во затворен простор.

Либералната империјалистичка доктрина на Америка е одговорна за ужасниот масакр во места како Виетнам, Ирак и Централна Америка. Но Америка, исто така, произведе либерална антиимперијалистичка доктрина што останува затскриена во една ТВ-серија што ја восхитува американската публика уште од 1966 година.

повеќе

Граѓани, бегалци, мигранти, веќе не ни е важно – се чини дека никој не гледа светла иднина за себе во Албанија.

повеќе

Енергетската сиромаштија е значително поприсутна во централна, источна и југоисточна Европа, покажува последното истражување.

повеќе