Нов видео спот на Баклава за песната „Тиркиз“

По успешната концертна промоција на новиот албум, групата Баклава го објавува новото музичко видео за песната „Тиркиз“.

 

Видеото е изработено од продукцијата на „091“, и режијата е на Јана Мишо. Шминката ја направи Ирена Сенокозлиоска. Музика: Елена Христова, текст: Сибо.

Музичари: Елена Баклава - вокали, Дејан Теодосиевски – виолон-чело, Драган Стојковски – бас гитара, Игор Стевковски - тапани, Џенгиз Ибраим – канон, Петар Христов – кларинет, Трајче Ристов – тарабука.

Тиркизната боја го доби своето видео. Инспирана од играта на зборови на името на благородниот камен што воедно е и симбол на турската естетика, се доловуваат убавините од Истанбул до прекрасното крајбрежје на југот.

Стиховите се претежно на македонски јазик, но тука и таму има и понекоја строфа и на турски...

Описно овој колоритен албум е создаван на концептот на бои. Секоја песна е посветена на конкретна боја, претставена преку музиката и стиховите. Сликата што ќе ја добиете слушајќи ги, е токму она расположение што ви ја предзвикува некоја од 13- те бои од албумот: TURQUOISE (Тиркиз), ПУРПУРНА, CHOCOLATE (Чоколада), РУЗМАРИН, ПЕНДОЛИРА, СИНА, РУБИН, СРЕБРЕНА, СИВА, БЕЛА, НЕВЕН, ФЛАМИНГО, СЕНКА.

Кон крајот на март ќе се одржи и промоцијата на винилното и ЦД издание кое е издадено од Берин, но е исто така под покровителство на Арс Ламина.

Во јуни Баклава ќе учествува и на Оффест.

Линк за албумот на музичките платформи:

https://www.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_khCqkf1ZomonzocMgwDvUa-pLSljRzxk4

https://distrokid.com/hyperfollow/baklava/iv?fbclid=IwAR2t9hPb71ajAVpmfi7ML4kgEWn2xdY6joo19Pq-w729GVMgmH78qmTAlsw

Даночните затајувачи сѐ почесто се мали фирми, кои сѐ потешко се следат.

повеќе

Повлекувањето на Обединетото кралство од ЕУ (Брегзит) е правен потфат без преседан во историјата на правото.

повеќе

Изминатата недела имаше бурен почеток со објавувањето на вториот сет мерки. Се изнаслушавме разно-разни коментари, предлози и видувања кои никако не би можело да се рече дека се засновани на прецизни анализи и предвидувања на надлежните институции во државата, со кои располагаме, НБРСМ и МФ.

повеќе