Нов албум на Петар Ренџов - „Џезилка“

Во понеделник во 20 часот, во клуб-ресторанот „Портофино", ќе биде промовиранo најновото ЦД издание на Петар Ренџов, насловено како „Џезилка" (Jazzilka).

Најновиот музички албум „Џезилка“, во содејство со повеќемина врвни музички инструменталисти, е создаден од потребата во Македонија да се продолжи со имплементирање на џез музиката во останатите музички жанрови, како врвна и есенцијална димензија во музичката уметност. Со естетика, потврдена од  претходните негови изданија, Ренџов во „Џезилка” се претставува како автор или аранжер на 13 композиции, нови возбудливи музички креации со текстови од истакнати автори од македонската книжевност и литература, пишува во најавата за настанот.

„Џезилка“ ќе биде претставено и концертно пред пошироката публика, во рамки на промотивните активности во 2019 година.

Авторот и гитаристот Петар Ренџов долги години делува на македонската музичка сцена. Тој е признат изведувач и учесник во преку 20 музички проекти, а неговото име е тесно поврзано со многу од познатите интерпретатори на забавната музика. Водител на „Котон Клуб”, емисија за блуз и џез музика на Алфа ТВ (2010-2012) година и автор на три музички ЦД проекти – Сонот на невестата (2005), Темјаника (2009), Бела Салсита-Тумбао салса бенд  (2014).

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе

Денес, кандидати за политички функции се луѓето. Утре, тоа ќе го прават интелигентни машини. И, тие може и ќе победуваат, како што расте незадоволството на граѓаните од човечките политичари.

повеќе

Еден од начините на промовирање подобри меѓуетнички односи помеѓу децата е овозможување подолготраен контакт помеѓу нив што ќе овозможи создавање значајни индивидуални врски помеѓу децата.

повеќе