ФЕСТИВАЛ ЗА НАРОДНА КУЛТУРА

На „Пображење“ во Вевчани се одржува работилница за традиционално изворно пеење

Во рамки на фестивалот за народна култура „Пображење“ деновиве се одржува и работилница за традиционално изворно пеење предводена од доц. др. Велика Стојкова - Серафимовска, етномузиколог при Институтот за фолклор „Марко Цепенков“ - Скопје. Целта на работилницата е запознавање на младите со традиционалното изворно пеење и поттик за негово негување, презентирање и пренесување на знаењето едни на други.

„Да се предводи една ваква работилница, во место каде традиционалното изворно пеење е живо, и каде се негува и пренесува од генерација на генерација, е навистина големо задоволство. Вевчани е едно од ретките места во Македонија каде песнопојната традиција живее. Вевчанските Лазарки се пример за истото. Токму лазарското пеење во Вевчани се обработува овие денови во првиот дел на работилницата, а во вториот дел обработуваме изворни традиционални песни од други краишта на Македонија со цел да можат учесниците на оваа работилница да се запознаат и со други песнопојни традиции и начини на пеење кои се дел од богатото и разнолико македонско нематеријално културно наследство“, изјави доц. др. Велика Стојкова - Серафимовска.

Во рамки на втората фестивалска вечер на големата летна сцена во центарот на Вевчани настапија: КУД „Керамичар“ - Велес, Македонија; ХКУД „Железничар“ - Загреб, Хрватска; ФА „Стропковчан“ - Стропков, Словачка; Ансамбл „Магура Кодлеја“ - Брашок, Р. Романија; КУД „Млади рудар“ - Добрња, Тузла, БиХ, известија од КУД „Дримкол“ од Вевчани.

Ова повеќе не е „бегалска криза" ниту „криза за управување со бегалци". Сега веќе е хуманитарна криза по сите дефиниции.

повеќе

Али Ахмети на средбите со Тачи и Харадинај изразил уверување дека македонските Албанци се подготвени да имаат блиска соработка со Косово во насока на проширување на влијанието на албанскиот фактор.

повеќе

Сега треба лидерите во Скопје, Атина, Брисел, па дури и во Вашингтон да осигурат дека храброста што ја покажаа македонските граѓани нема да биде залудна.

повеќе