На 22 април вечер на соло песни со бас-баритонот Милан Силјанов и Чоконелидзе од Грузија

„Вечер на соло песни" е насловот на рециталот на извонредниот вокален солист, бас-баритонот Милан Силјанов (Македонија/Швајцарија), кој долго години наназад е активен на европските музички сцени.

На 22 април (понеделник) во Камерната сала на Филхармонијата во 20 часот, Силјанов ќе настапи заедно со неговата долгогодишна партнерка, пијанистката Нино Чоконелидзе од Грузија.

Оваа вечер ќе бидат изведени инспиративни циклуси на песни: „Љубовта на поетот“ оп. 48 од Р. Шуман, Циклус песни „Let us garlands bring“ оп. 18 од Џ. Финзи, „Дон Кихот и Дулчинеа“ од М. Равел, како и „Отпловена Русија“ од Г. Свиридов.

Бас-баритонот Милан Силјанов студирал на Високата школа за уметности во Цирих, а се усовршувал во познатата школа за музика и драма „Гилхол“ во Лондон, на отсекот опера, под менторство на проф. Рудолф Пјерне.

Добитник е на значајни награди и признанија- втора награда и награда од публиката на престижниот АРД натпревар во Минхен, (2018), прва награда на интернационалниот натпревар за соло-песна во Лондон (2015), организиран од „Вигмор Хол“, додека во 2014 година Силјанов ги освоил и двете награди – прва награда и награда од публиката на 50. Меѓународен вокален натпревар во Хертогенбош, Холандија. Соработува со светски познатите диригенти Кирил Петренко, Константинос Карјадис, Инго Мецмахер, Дан Етингер, Џошуа Вајлерштајн и др. Неговите неодамнешни настапи ги вклучуваат улогите: Лепорело во „Дон Џовани“ од Моцарт на Фестивалот во Вербие во Швајцарија, каде што му е доделена наградата „Ив Патерно“ за најистакнат уметник во рамките на Академијата, Антонио во Моцартовата „Свадбата на Фигаро“ и Петер Бесендиндер во „Јованче и Марика“ од Хумпердинк – двете во Операта во Минхен. Во сезоната 2018/2019, се бележат неговите изведби на „Зимско патување“ од Шуберт на Музичкиот фестивал во Кембриџ, на „Нелсон мисата“ од Хајдн во Дрезден под диригентската палка на Омер Меир Велбер, како и рецитали на Фестивалот за соло песна во Оксфорд и во Вигмор хол со пијанистката Нино Чоконелидзе. Милан Силјанов моментно е член на ансамблот на Баварската државна опера во Минхен.

 

Родена во Тбилиси, Грузија, пијанистката Нино Чоконелидзе дипломира на тамошниот Државен конзерваториум, а дипломира и магистрира на Универзитетот за уметности во Цирих, Швајцарија. Активна е како камерен музичар, а постојано настапува како пијано соработник особено на соло-пејачи и како корепетитор. Одржува рецитали во Холандија, Германија, Швајцарија, Франција и Велика Британија. Добитничка е на награда токму за пијано придружба, на натпреварот „Шуберт“ во Дортмунд, на прва награда како и награда од публика на Вокалниот натпревар во Хертогенбош, Холандија, како и на престижната прва награда на Интернационалниот вокален натпревар во „Вигмор хол“ во 2015. Следните ангажмани на Чоконелидзе вклучуваат рецитали во „Вигмор хол“ во Лондон, настапи на Вокалниот фестивал во Оксфорд, потоа во Кембриџ, како и во Минхен и во Баварската државна опера.

(Текстот е одговор на колумната „Сите нации се модерни конструкти" од д-р Љубица Спасковска објавена на МКД.мк, 1 август)

повеќе

На мојот пријател, овчарот Митко му реков: „Дојде време ти, јас, сите граѓани на Македонија да си го вратиме суверенитетот на оваа наша држава".

повеќе

Неопходно е да се допрецизира законот со што би се овозможило одреден дел од финансиски средства да се пренасочат кон делот на општествена одговорност на приредувачите на игри на среќа со цел подобрување на спортската инфраструктура.

повеќе