Џими Хендрикс во изведба на ЗЏМ – биг бенд оркестар во Долни Сарај, Охрид

Здружението на џез музичари и слободни уметници – ЗЏМ Скопје, вечерва на локацијата на летната сцена Долни Сарај во Охрид ќе одржи концерт со изведба на дел од музиката на легендарниот Џими Хендрикс, еден од најпознатите рок – музичари на 20 век.

„The Rock and Roll Hall of Fame“ ќе го опише Хендрикс како „веројатно најголемиот инструменталист во историјата на рок музиката“. Американскиот гитарист, пејач и текстописец се смета за еден од највлијателните гитаристи во историјата на популарната музика.

„ЗЏМ биг бендот ќе изведе дел од музиката на оваа музичка легенда со биг бенд аранжмани, при што специјален гостин на концертот ќе биде италијанскиот саксофонист Франческо Беарцати, а со биг бендот ќе диригира Џијан Емин. Овој концерт е уште една причина да го посетите Охрид ова лето и да уживате во музиката на Џими Хендрикс, во волшебниот амбиент на Долни Сарај“, наведуваат од Здружението на џез музичари и слободни уметници.

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе

Нов фронт за работа на градежните фирми на веќе изградените згради (и куќи) треба да биде топлинската изолација.

повеќе

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи на ваква „терапија“, за жал, не сносат никакви последици.

повеќе