Џими Хендрикс во изведба на ЗЏМ – биг бенд оркестар во Долни Сарај, Охрид

Здружението на џез музичари и слободни уметници – ЗЏМ Скопје, вечерва на локацијата на летната сцена Долни Сарај во Охрид ќе одржи концерт со изведба на дел од музиката на легендарниот Џими Хендрикс, еден од најпознатите рок – музичари на 20 век.

„The Rock and Roll Hall of Fame“ ќе го опише Хендрикс како „веројатно најголемиот инструменталист во историјата на рок музиката“. Американскиот гитарист, пејач и текстописец се смета за еден од највлијателните гитаристи во историјата на популарната музика.

„ЗЏМ биг бендот ќе изведе дел од музиката на оваа музичка легенда со биг бенд аранжмани, при што специјален гостин на концертот ќе биде италијанскиот саксофонист Франческо Беарцати, а со биг бендот ќе диригира Џијан Емин. Овој концерт е уште една причина да го посетите Охрид ова лето и да уживате во музиката на Џими Хендрикс, во волшебниот амбиент на Долни Сарај“, наведуваат од Здружението на џез музичари и слободни уметници.

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе

Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период.

повеќе

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе